Over kapper René

Huis van Groen - Natuurlijke kapper

René Slierendrecht is al ruim 25 jaar kapper. Na de kappersschool in Den Haag is hij begin jaren ’80 gaan werken bij de in Den Haag wereldberoemde kapper Christiaan op de Grote Markt waar hij de fijne knipjes van het vak heeft geleerd. Christiaan stond in de jaren ’70 tot begin van de nieuwe eeuw bekend als een van de beste kappers van Den Haag.
“Tot op de dag van vandaag heb ik er nog steeds profijt van dat ik bij Christiaan mijn loopbaan ben begonnen."

Met name over het knippen en stylen van het haar had Christiaan een geheel eigen denkwijze en aanpak ontwikkeld. Met de klant werd eerst uitgebreid bekeken en besproken wat het beste zou passen. Daarbij werd uitgegaan van het haar zelf, de slag of krul die erin zat, of niet. Niet tegendraads knippen maar kijken naar de natuurlijke valling van het haar.Verder werd er gekeken naar de vormen en verhoudingen van het gezicht en het hoofd. Deze elementen plus de visie van de kapper bepaalde het uiteindelijke resultaat. Als je altijd deze elementen in de gaten houdt kan je tot in lengte van haren de mooiste kapsels maken. Het belangrijkste vind ik in ieder geval dat het haar goed zit als je het verschillende kanten opgooit en er niet teveel kunst- en vliegwerk aan te pas hoeft te komen om het natuurlijk goed te laten vallen. Als het dan ook nog lekker lang meegaat, is het helemaal mooi!”


Huis van Groen - Natuurlijke kapper

Na zes jaar bij Christiaan te hebben gewerkt kwam René in 1993 bij Haarzuiver in de Piet Heinstraat terecht. René zocht een natuurlijke uitdaging en Haarzuiver was de eerste milieuvriendelijke kapsalon van Nederland. René: “Alles gebeurt hier op een natuurvriendelijke manier. Bij Haarzuiver heb ik geleerd dat je haar kan kleuren met gedroogde planten.” Dit is een kleuring op basis van planten, schors, bessen, takken en fruit gedroogd en vermalen tot poeder. Het dringt niet in het haar maar legt een laagje om het haar heen, hierdoor wordt elke haar iets dikker, krijgt kleur en glans. De kleuren zijn transparant en daarmee blijft de eigen haarkleur zichtbaar, alleen heeft deze dan een intensere kleur. “Dus als je drie kleuren haar hebt, blijf je drie kleuren zien, alleen alle drie een stukje intenser, dit geeft een heel mooi natuurlijk effect. Ook grijze haren kunnen worden gekleurd, alleen blijven ze lichter. Als ik twee keer achter elkaar ga kleuren kan het haar donkerbruin worden. Ik ben nog op zoek naar een manier om dit ook in een keer donker te kunnen krijgen.”

Na 14 jaar Haarzuiver was het tijd voor een natuurlijke overstap en wel die naar een eigen zaak in een geheel eigen ambiance. Een pand aan de Weimarstraat diende zich aan en had met de verschillende ruimtes de mogelijkheden in zich dat er meerdere mensen zouden kunnen werken. “Helemaal een plek naar mijn hart. Ik zag meteen de symbiose van mijn mooie collectie antiek en interieurspullen in een eigen zaak verwerkt. Sinds 2 oktober 2007 is de deur van Huis van Groen niet meer dichtgeweest. De zaak is alleen maar groeiende en alleen maar leuker aan het worden!”

Huis van Groen - Natuurlijke kapper